TiT

TiT

úterý 4. října 2016

EET - Celkem drahá byrokracie

Elektronická evidence tržeb, aktuální téma - 18 miliard ročně, které patří nám všem ! - Vybereme od těch nepoctivců, co nechtějí po státu dávky, pracují mnohem více než 8 hodin denně, potýkají se s různými nařízeními a dalšími výmysly velké ochranitelské matky z Bruselu a snaží se přežít.

Masivní televizní kampaň, která útočí na nejnižší pudy závisti a opět polarizuje společnost na ty co jsou zaměstnaní a platí "poctivě" daně, prostě jen proto, že nemají jinou možnost a na ty co podnikají, daně sice platí také, ale stát chce mít 100% kontrolu a tak rozjede kampaň, která z malých podnikatelů, řemeslníků a podobných učiní v očích národa zloděje, kteří nás ročně okradou o 18 miliard. Je otázka kde autor této novinky přišel k onomu číslu, ale to není až tak podstatné.
Níkde, ale již se nezmiňuje, že podnikatelé, včetně těch drobných, musí čelit stále vzrůstajícímu počtu různých nařízení, která, pokud by je chtěli všechny dodržovat, museli by si najmout extra zaměstnance, kteří to za ně budou vyřizovat a o finanční náročnosti ani nemluvě.
Vemte si například revize elektrospotřebičů, například za kontrolu varné konvice, počítače, tiskárny a pod., stejných jako máte doma a které, pokud je koupeny v EU, musí splňovat bezpečnostní normy, ale podnikatel je i přesto povinen nechat je každoročně odborně a rozhodně ne levně zkontrolovat.
Bezpečnost je důležitá, ale opravdu myslíte, že počítač se stane nebezpečný jen tím, že ho vlastní podnikatel ? Nebo je to jen specifický druh "socialistické buzerace", která automaticky předpokládá: podnikatel = vykořisťovatel a tak je potřeba ho o ty jeho nakořistěné peníze stáhnout. Taková je filozofie socialistů, kteří již dlouho vládnou sjednocené evropě.
Paradoxem ale je ,že tento typ "socialismu" nejvíce dopadá na drobné podnikatele a malé rodinné firmičky. Velké firmy většinou dokáží dokonale "optimalizovat" viz aktuální aféra jednoho z prezidentských kandidátů USA.
Modré zóny v Praze - také aktuální velké téma a ejhle kolik by mají podnikatelé sídlící v Praze platit za možnost parkovat na modrých zónách, rozhodně částka není srovnatelná s cenou za parkování ostatních obyvatel. A pokud půjdeme konkrétně do Prahy 5 - vydřidušské parkovné od firem, které v Praze platí daně, radní použijí jistě podobně rozumně jako například za betonové květináče, alias vany pro hrochy, které odpočívají v pokoji na dočasně volném pozemku, případně poskytnou nějakou pobídku firmě, která touží vystavět na Dětském ostrově obří ruské kolo. ... Opravdu investice ke zlepšení života pražanů !

Ale zpátky k EET, na projekt běží neskutečně masivní televizní reklama, která stojí neuvěřitelné peníze a jejímž cílem není nic jiného než povzbudit "poctivé občany" aby se stali kontrolory a donašeči na "nepoctivé" podnikatele - své sousedy, řemeslníky apod. A to jsme tady již měli. Někteří bohužel již nepamatují, či zapomněli například na členy "Uličních výborů", kteří dbali aby se obyvatelé domu chovali řádně v souladu se socialistickou morálkou.
Přitom pokud by stát opravdu nechtěl drobné podnikatele zatížit dalšími "povinnými" výdaji, tak by stovky milionů neinvestoval do reklamy na něco co reklamu nepotřebuje, protože to stát prostě nařídí, ale nakoupil by potřebná zařízení, která by bezplatně pronajal drobným podnikatelům , napřílad do určité výše obratu a přispěl by i paušálem na internetové připojení. Samozřejmostí by měl být i podrobný, přehledný a srozumitelný manuál jak postupovat, protože když je někdo zdatný instalatér, neznamená to, že je i dobrý ve výpočetní technice.
Pro velké firmy, které mají různé pokladní systémy rovnou propojeny do účetnictví a skladové evidence  a daňové úniky z "ušlých" tržeb jsou takřka nemyslitelné, je EET také jen další zbytečnou byrokracií a nákladem na přeobsazení pokladen, které se ve výsledku promítnou do cen a zaplatí je Ti co horlivě přitakávají, že je potřeba si došlápnout na ty podvodníky.  Realitou ale je, že "Velký bratr" chce mít přehled a heslo 18 miliard ročně způsobí, že spousta lidí bude autorovi za toto špehování ještě tleskat.

Na závěr si dovolím ještě malou fabulaci: Další krok bude unikátní identifikační číslo zákazníka, aby bylo jisté, že nekupuje například. pod rukou brambory od souseda, pokud systém vyhodnotí, že neutrácíte dostatek peněz oficiálně ( podle tabulek EU pro normovanou spotřebu), budete popotahováni za podporu nelegálního podnikání.




2 komentáře:

  1. Já jsem měla z EET nejdřív také strach. Bála jsem se, abych kvůli tomu nemusela zavřít svůj krámek, ale naštěstí jsem tuto změnu ustála a i s EET pokladnou se mi v podnikání daří. Vím ale o spoustě malých podnikatelů, kteří kvůli EET museli své podnikání ukončit.

    OdpovědětVymazat
  2. I já jsem si myslela, že to mě a můj krámek položí na kolena. Protože nákup pokladny ještě v době, kdy se do nich muselo investovat třeba i 20 tisíc a speciální zařízení co tiskne takovéhle termo účtenky také nebylo zadarmo, ale všechno jsem to naštěstí ustála a fungujeme doteď.

    OdpovědětVymazat